Prijavi se za splavarenje! Kalendar splavarenja Šta treba da znate Kontakt
Često postavljana pitanja El. pošta

 

Intro. U cilju što boljeg provoda i prolaska kroz avanturu splavarenja bez incidenata i ekscesa, pre svega bismo želeli da napomenemo da je svako odgovoran za svoje postupke, da svi treba da obrate pažnju na sebe i svoje saputnike u čamcu, da izbegavaju nepotrebne ekscese koje mogu voditi povređivanju sebe i drugih, u toku boravka u reci ali i van čamaca. Dalje, alkohol, kao neizostavan deo svake zabave nije zabranjen ali mora biti u granicama normale u cilju svačije sigurnosti, bar dok ste u čamcima.


Iz vaših, što usmenih što pismenih, pitanja/žalbi/saveta u vezi splavarenja, napravili smo FAQ listu, iliti listu najčešćih pitanja, koja pruža najbitnije informacije o onome što bi trebalo da znate pre nego što se ukrcate na fenomenalan provod zvani splavarenje!

 • Šta podrazumeva OPREMA koju obezbeđuje organizator?

OPREMA koju obezbeđuje rafting klub ALFA TIM:

- Vodiči
- Čamci
- Vesla
- Pojasevi za spasavanje
- Sigurnosne kacige
- Neoprenska odeća i obuća
- Šatori
- Vreće
- Podloške
- Prevoz u formi kombija ili autobusa

 • Da li hrana ulazi u cenu splavarenja?

Ako se na strani (na kojoj se detaljnije opisuje splavarenje za koje ste zainteresovani) ne navodi da je hrana uključena u cenu, hrana ne ulazi u cenu splavarenja, pored opcija koje pruža organizacija (koje se posebno plaćaju, na licu mesta). Kada su Lim i Ibar u pitanju, reke prolaze kroz naseljena mesta, te je sve namirnice moguće kupiti na samom mestu izlaska iz reke ili u kampu.

 • Šta bi bilo dobro još da se ponese pored osnovnih stvari?

Krenućemo od osnovnog pakovanja, dakle šta bi bilo poželjno (i potrebno) da se nađe u vašoj putnoj torbi. Pored najosnovnijih stvari predlažemo da ponesete i sledeće:

- Vlažne maramice – veliko pakovanje, alkoholne i/ili “bebi” (dobar drug u raznoraznim “nezgodnim” situacijama)
- Kremu za sunčanje (zbog refleksije se izgori mnogo lakše i mnogo jače nego na moru npr)
- Baterijsku lampu
- Baterije
- Vodootporni fotoaparat
- 2 ili 3 peškira
- Ako nosite naočare ponesite i kutiju, a ako nosite sočiva obavezno ponesite i rezervni par, tečnost i kutijicu

 • Kako da sačuvam cigare, upaljač, mobilni i ostale sitnice od kvašenja?

"MALI SAVET” za pušače: Cigarete i upaljače stavite u plastičnu bocu, vežite kanap za grlić pa sebi oko vrata, struka ili po želji… Na sličan način možete sačuvati sve sitne stvari od vlage.

NE preporučujemo nošenje digitalnih aparata, telefona i ostalih predmeta koji nisu otporni na vodu u čamce, jer voda, definitivno, prodire svuda i na kraju jednog dana na reci - ništa ne ostaje suvo!

 • Kakvu garderobu bi trebalo poneti?

Ovde ćemo napraviti podelu na OSNOVNO i ono što je POŽELJNO da imate za čamac:

OSNOVNO: Ukoliko kampujete: naravno šator, vreća i podloška se podrazumevaju, ali ukoliko ne raspolažete sa nečim od navedenog, organizacija vam to obezbeđuje ukoliko blagovremeno najavite šta vam je sve potrebno. Dalje:

- Topliju jaknu (prolećnu, ne zimsku)
- Šuškavac i/ili kabanicu
- Trenerku (duks, pantalone)
- Lakšu garderobu za toplo vreme
- Odeću/obuću za kišu
- Više majica i čarapa

Imajte na umu da će vam posle višečasovnog boravka u vodi biti potrebna topla garderoba i obuća i da su noć hladnije zbog konfiguracije terena. Nemojte nositi nove i “fensi” stvari, bitno je samo da pokrijete toplo/hladno mogućnosti.

ZA ČAMAC: Ukoliko bude padala kiša imajte na umu da odeća “za čamac” neće stići da se osuši za sutrašnji dan, te predlažemo da ponesete više osnovnih stvari (majice, trenerke)

“MALI SAVET”: poželjno je da imate odeću koja ne upija vodu, da se ne bi dugo sušila na vama i time vas dodatno hladila…znači: šuškavce, laganije kabanice, ili sintetičke trenerke, sintetičke ili lagane majce i šorceve ukoliko bude lepo vreme ali OPREZ! Ukoliko je sunčano i toplo imajte u vidu da će vam svi otkriveni delovi izgoreti! Posebno noge ukoliko budete nosili šorceve!! Tu su još vredni pomena i:
- Kapa ili kačket (koji vam nisu naročito dragi zbog velike verovatnoće da završe u reci) da vas štiti od sunca i sunčanice ili kiše
- Naočare (ne mnogo skupe, iz istog razloga, ili obezbeđene posebnom trakom)
- Odelo od neoprena, poznatije kao ronilačko odelo (idealno za hladne uslove i vodu, ali ne i neophodno)
- Kupaći kostim za ispod odeće (ovo važi za ženski deo publike, neću da vidim da muški deo pozira u gaćama, prim. organizatora)
- Torbica (idealno tipa “pederuša”, veća i koja može da se kvasi) u koju možete staviti neophodne sitnice.

 • Šta mogu da ponesem sa sobom u čamac?

Sa sobom možete poneti torbicu (idealno tipa “pederuša”, idealno nepromočiva "Samsonit") u koju možete staviti neophodne sitnice. Torbicu možete držati oko struka ili je vezati za alke u čamcu!

Što se tice sadržaja iste, predlažemo:

- Čokolade u nepromočivoj hartiji (npr. M-joy, Mars) i ostale “nepromočive” slatkiše (imajte na umu da se bombone tope u vodi)
- Voće (bićete obavešteni od strane organizatora gde se nalaze prodavnice)
- Bilo kakva druga hrana koja trpi vodu (biće vam itekako potrebna a i vašim saputnicima zato računajte duplo!!!)
- Mast za usne
- Krema za sunčanje
- Malu plastičnu flašu sa cigarama i upaljačima i ostalim sitnicama (više komada, jer imaju tendenciju da se pokvase, ispadnu i onda završite tako što jurite prvi sledeći čamac da vam pozajme isti)
- Flaše sa (poželjno) sokom, vodom, rakijom...

 • Kakvu obuću da ponesem?

Iako organizacija obezbeđuje neoprensku obuću za boravak u vodi, preporučujemo da, ukoliko imate svoju neoprensku obuću, ona svakako nađe svoje mesto među stvarima koje ćete poneti.

Za boravak u kampu poželjno je da pored obuće u kojoj ste došli, imate još jedan par za slučaj kiše i blata u kampu.

 • Kakvu hranu bi trebalo poneti?

U neposrednoj blizini kampova postoje prodavnice gde možete kupiti neke osnovne stvari, od strane organizatora ćete biti informisani gde i kada možete obaviti kupovinu.

Ručak/večera takođe, u kampu na Bistrici (Lim) i na Magliču (Ibar) su uvek organizovani po povoljnim cenama. Sve što treba da uradite jeste da se obratite organizatoru sa zahtevom da želite organizovan obrok.

 • Da li je potrebno da nosim lekove?

“MALI SAVET": da vam tako neka “sitnica” kao što je pokvaren stomak ne uništi doživljaj, pijte samo flaširanu vodu, ponesite u kutijici sa lekovima “liobif” (ili nešto slično) i rolnu toalet papira ;) Ukoliko ste osetljivi na prehlade razmislite o nabavci neoprenskog odela ili barem čarapica.

Savetujemo da ponesete lekove sa sobom (ali ne celu apoteku) npr:

- Flaster (tekstilni, otporniji je na vodu)
- Sredstvo za dezinfekciju rana (hidrogen ili alkohol)
- Analgetik
- Antibiotik
- Liobif ili Flonivin(za stomak)

Sve osnovne lekove (misleći na ono što podrazumeva prva pomoć), lakše analgetike i antibiotike možete dobiti od organizatora ili doktora na licu mesta.

Vi ipak najbolje poznajete sebe i svoje potrebe, ukoliko imate posebne potrebe ili pijete određene vrste lekova, obezbedite se dovoljnom količinom istih za 3 dana. Posebno ako patite od alergija, šećera ili sl. Apoteke postoje blizu kamp mesta ali takođe imajte u vidu da se splavarenje odigrava uglavnom u toku vikenda i moguće je da apoteke neće raditi ili da u manjim mestima neće imati ono što vam je neophodno.

Ukoliko ste alergični na ubode insekata ili imate drugih zdravstvenih problema na koje bi trebalo da se obrati pažnja (npr. Epilepsija) obavezno napomenite organizatoru i lekaru vrstu problema, i uputite u to koju vrstu lekova uzimate, da bi bili u stanju da vam pruže pravu i blagovremenu pomoć‡ukoliko to bude neophodno.

Napominjemo da svi učesnici potpisuju izjave u kojima preuzimaju odgovornost za svoje postupke i eventualne probleme i povrede koje iz toga mogu proizići, pri ćemu oslobađaju organizatora svake odgovornosti za svoje postupke.

 • Da li je obezbeđeno kamp mesto i normalni higijenski uslovi?

Na mestu svakog kampa postoji WC i mokri čvor. Na licu mesta se od organizatora raspitajte gde najbliže možete napuniti mobilne telefone, fotoaparate i sl.

 • Da li možemo da se tuširamo u kampu?

Ako vaše splavarenje podrazumeva hotelski smeštaj, kamp na Tari  ili privatni smeštaj onda Vam je obezbeđeno kupatilo sa toplom vodom. U kampovima na Limu, Ibru i Vrbasu postoje tuševi, ili su u fazi instalacije. Raspitajte se kod organizatora pred polazak na put da li kamp mesto gde ćete noćiti ima postavljene tuševe.

 • Da li je obezbeđena prva pomoć ako se povredim ili razbolim?

Poučeni iskustvom uveli smo praksu da na svako splavarenje u trajanju od dva i tri dana vodimo sa sobom kvalifikovanog vodiča za divlje vode (kategorije tri), što podrazumeva i završenu obuku za prvu pomoć.

 • Da li su stvari koje ostavljamo u autobusu/kombi vozilu sigurne do našeg povratka?

Autobus ili kombi je obeležen kao mesto koje bi trebalo da osigura da se našim stvarima ništa ne desi.

 • Dok smo mi u vodi, gde se nalazi autobus/kombi vozilo ?

Sve vreme boravka u reci, cilj autobusa/kombi vozila je da bude što je moguće bliže splavarima, tako da on prati splavare i na svakom mestu mogućem za predah na reci bude odmah uz njih (na Limu, Ibru i Vrbasu put prolazi tik uz reku). Dešava se da je potrebno je potrebno doduvati čamac, uzeti rezervno veslo, uzeti još vode/soka/rakije ili rezervnu kofu za vađenje vode iz čamca i sl.

NAPOMENA: Na samom putovanju, za vreme boravka u autobusu ili kombi vozilu, nećete imati priliku da čujete domaću muziku iz zvučnika. Politika organizatora je takva da, ALFA splavarenje ne dopušta ni narodnu, ni domaću "pop" muziku. Ako Vam to kojim slučajem smeta, molim Vas, nemojte se ni prijavljivati.

 • Da li je splavarenje opasno i da li je potrebno prethodno iskustvo i izvesna fizička spremnost?

Ne, splavarenje samo po sebi nosi izvesnu količinu opasnosti koja i izaziva adrenalinsku groznicu ali rizik koji poduzimate nije ništa veći od vožnje automobila, recimo. Vodiči su tu da obezbede obuku u prvim kilometrima za sigurno upravljanje čamcima, i na mirnijim delovima reke. Potrebno je samo da slušate instrukcije vodiča i pokažete timski duh.
Pritom, fizičke predispozicije i iskustvo NISU imperativ, kao ni pol učesnika! Pogrešan je stav da splavarenje nije za devojke i one koji su slabije fizičke konstitucije jer ne iziskuje veći fizički napor od normalne rekreacije. Koncepcija splavarenja će zadovoljiti i one sa manje avanturističkog duha ali i one koji su adrenalinski “zavisnici”.

 • Da li imate posebne savete za devojke?

Drage devojke,
nadamo se da će vas svaki sledeći put biti u još većem broju. Ovi mali saveti su samo za vas (prenesite drugaricama):
NE TREBA da budete Lara Crawft da biste išle na splavarenje, ali ćete se sigurno osećati tako :) !
Splavarenje i kampovanje NE podrazumeva da budete prljave, neočešljane i da spavate u blatu 3 dana!
Ukoliko ste osetljivijeg zdravlja i podložne prehladama poželjno je da pokušate da nabavite nešto od neoprenske opreme. Najbolje bi bilo da kupite/pozajmite čarape od neoprena ili tzv “shorty” neoprensko odelo.

Za sve potrebne informacije gde možete nabaviti opremu ili ukoliko imate neka pitanja, kontaktirajte organizaciju!

Ukoliko se zadesi da se termini menstruacije poklope sa splavarenjem, ne morate odustati od cele akcije. Vlažne maramice, tamponi i analgetici vam mogu olakšati ova dva ili tri dana. Na svakom kamp mestu postoji toalet i tekuća – tu nastupaju vlažne maramice. Vaša torbica “za čamac” bi obavezno trebalo da sadrži tampone (što bolje izolovane od vode: recimo u maloj plastičnoj flašici) i vlažne maramice. Tečni sapun u maloj bočici takođe nije na odmet ili alkoholne vlažne maramice zbog dezinfekcije ruku.

U čamcima se provodi veći deo dana i hladnoća vode može predstavljati problem ukoliko ste osetljive.

Pauze se prave po dogovoru splavara u jednom čamcu i nije nikakav problem obaviti higijenske potrebe, samo imajte na umu da ćrte to morati da obavite u prirodi. Zbog toga bi bilo dobro da navedene stvari imate sa sobom.

Za bilo kakva druga pitanja, ženske (ili druge) prirode, slobodno kontaktirajte bilo koga iz ženskog dela ekipe "Alfa tima".

Tekst "Često postavljana pitanja" napisali Nataša Perić i Bojan Lazić.

 


Pokreće Rafting club Alpha team.